Intim dolgok amiről nem tudjuk, hogy a más hogy csinálja Ilyen például a vizeletürítés is. Egy kis működési áttekintés azán jöhet a technikai rész. Élettanilag a vizelés egy érdekes és […]

Intim dolgok amiről nem tudjuk, hogy a más hogy csinálja

Ilyen például a vizeletürítés is.

Egy kis működési áttekintés azán jöhet a technikai rész.
Élettanilag a vizelés egy érdekes és bonyolult, több idegpálya és izom összehangolt működése révén tud csak normálisan összejönni.
Egy akaratlagosan szabályozott reflexes működés.
Az ürítési folyamatokon kívül sehol máshol nincs a testben ilyen funkció.

Nézzük hogyan keletkezik a vizelet:

A veséken átáramló vért a gromerulusok (érgomolyagok) megszűrik és így kiválasztódik az elsődleges vizelet (gromerulus filtrátum) aminek napi mennyisége 180l!
Igen, ez egy nagy mennyiségű tiszta plazma szűrlet.
Ez a tubulusokon keresztül (kanyarulatos csatornák) visszaszívódik és kialakul a végleges vizelet mennyisége, ami átlagban 1.5 liter.

Ez lecsordogál az uretheren (húgyvezeték) keresztül a húgyhólyagba és kb 2.5 dl mennyiségnél vizelési ingerrel jelzi, hogy hamarosan indulj el a toalettre.

Most nézzük milyennek kell lenni a helyes vizelésnek:

Otthon kényelmes, tiszta körülmények közt, ahol le ülsz a wcre:

Tedd az egyik kezed a hasadra és szívj egy kellemesen mély levegőt a hasadba, ellenőrizd ahogy emelkedik a köldököd a kezed alatt. Mond gondolatban, hogy „laza has” és most indíthatod a vizelet sugarat. Fontos ,hogy ne nyomva és sietve ürítsd ki a vizeleted, mert ez terheli a záróizmokat és későbbiekben vizelettartási panaszokkal jelzik, hogy megunták ezt a szokásod.

Munkahelyen, idegen helyen, ahol nem ülsz le a wcre ott meg kell tartani a tested fölötte. Igen ilyenkor feszülnek a combok, de most is tedd a kezed a hasadra és ellenőrizd a hasi lazítást egy mély hasi belégzéssel, csak ez után indítsd el a vizeletsugarat.
tanuld meg különválasztani azt, hogy ha feszülnek a combjaid attól még el tudd lazítani a hasad.

Kirándulásnál, természetben ha pisilni menni kell akkor is ez a haslazítás a technika.
Arra viszont figyelj, hogy ne guggolj le a fűbe, hanem csak félig rogyasztva helyezkedj el, két alkaroddal támaszkodj meg a hajlított felsőcombodon.
A fűből vagy a földes talajról könnyen visszafröccsen a vizelet az intim testrészekre ami már szennyezett és rendkívül sok korokozó található benne. A kullancsok is veszélyt jelentenek, ami az intim zónát tekintve lehet, hogy több nap után derülne ki.

mottom a prevenció egy életstílus
Ezek az apró egészséget támogató szokások segítenek, hogy kíméld az érzékeny intim zónád és kerüld el azokat a rizikófaktorokat amik gyengítik a gátizmokat és rontják a kismedencei szervek működését.

Ha szeretnéd tovább is támogatni testileg és lelkileg magad akkor várlak egy intim torna kurzuson


Ellenőrizd, milyen állapotban vannak a gátizmaid tesztünk kitöltésével!

vagy akár Jelentkezz intim torna tanfolyamaink egyikére már most!
error: Content is protected !!